Σήμερα ξεκινήσαμε κάπως διαφορετικά. Καμία συγκεκριμένη θεματολογία. Μόνο ενθουσιασμός και πολύ πολύ αγάπη.
#Secrets λοιπόν.
Σας κρατάω παρέα από πέρσι και τα λέμε κάθε εβδομάδα, ξεκινώντας την εκπομπή μας, με ένα συγκεκριμένο τραγούδι. Έχει γίνει σήμα κατατεθέν της εκπομπής και σίγουρα η εκπομπή μας πήρε το όνομα της από εκείνο..
Ποιο είναι αυτό ?!
#Secret λοιπόν… από τους DubFaze, τον Sergio T. και τον Dim Gerrard. Ή αλλιώς για να το νιώσεις πιο οικείο και πιο αγαπησιάρικο, μια παρέα τεσσάρων αγοριών με κοινό γνώμονα τη μουσική, με ταλέντο και με μεράκι ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα από τα πιο αγαπημένα hit ένα χρόνο πριν.
στις 24 Ιουνίου 2015 ανεβαίνει στο youtube το τραγούδι με τίτλο “Secret” και το πρώτο τους μουσικό «παιδί» ήταν γεγονός. Σε μουσική DubFaze μαζί με τον Σέργιο Τανίδη και τον Άρη Καλημέρη και σε στίχους του Δημήτρη Γεράρδου επίσης με τον Άρη Καλημέρη, το Secret κυκλοφόρησε από την PlanetWorks . Ένα κομμάτι, που μέσα από την οπτική και σκηνοθετική ματιά του Sherif Francis (γνωστός για τις συνεργασίες του με τους DINO MFU, Vegas και άλλους) πήρε σάρκα και οστά και έδωσε μια ιδιαίτερη νότα στο καλοκαίρι του ’15. To κομμάτι έφτασε σε αρκετά υψηλές θέσεις στις αναζητήσεις του Shazam καθώς στην Τουρκία έφτασε στον αριθμό 56 και στην Θεσσαλονίκη μπήκε στο Top 5 των αναζητήσεων του κοινού. Ιδιαίτερη στιγμή για το κομμάτι αλλά και τους δημιουργούς του, ήταν όταν ο Πέτρος Κωστόπουλος συμπεριέλαβε το κομμάτι στην μουσική του συλλογή το καλοκαίρι του ’15, «Sweet & Sweat». Πριν από λίγες μέρες, οι προβολές ξεπέρασαν το 1.000.000 και η επιτυχία συνεχίζεται στο απόγειο της.
Ένα κομμάτι που εμένα μου θυμίζει καλοκαίρι και μια… ταράτσα στην οποία έκαναν ντεμπούτο στην δική μου ζωή και οι τέσσερις μαζί.
Προς τι όμως όλος αυτός ο πρόλογος ?! Από την αρχή της νέας μας σεζόν, κλείνουμε πάντα με το ίδιο κομμάτι. Και είμαι τόσο ενθουσιασμένη για αυτό. Και το αγαπώ κιόλας.
Οι DubFaze λοιπόν επέστρεψαν με νέο κομμάτι και μάλιστα αρκετά μελωδικό. Ο τίτλος του “Clouds” και ο ρυθμός του γεμάτος με όμορφες μελωδίες από φλάουτο και βιολί με έντονες εναλλαγές σε synths και dance elements.
Ακόμα και ο τίτλος είναι αρκετά παιχνιδιάρικος αλλά και ταξιδιάρικος ταυτόχρονα. Clouds… Σε παραπέμπει κάπου μακριά. Κάπου εκεί, ανάμεσα στην απελευθέρωση που νιώθεις στον ουρανό και μακριά από όλα εκείνα που σε ζορίζουν εδώ κάτω. Χαμένος εκεί, ανάμεσα στα «πρέπει» της Γης και τα «θέλω» του ουρανού, υπάρχει η σύνδεση αυτή…τα σύννεφα … ή αλλιώς “Clouds” .
Καθώς λοιπόν σήμερα έκανα την εκπομπή λίγο πιο …δική μου κάνοντας αναφορά σε μουσικές και ανθρώπους που “κούμπωσαν” λίγο πιο καλά σε μένα, από τους DubFaze θα σε πάω στους ΟtherView.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι OtherView μου παραχώρησαν για το allInSKG μία συνέντευξη και οι αναφορές σε διάφορα θέματα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Κάνοντας τον «Γύρο του κόσμου» μπήκαν στην καρδιά μας και την έκαναν να χτυπάει «Ξανά και ξανά», δημιουργώντας μας την αίσθηση πως μέσα από τη μουσική τους μας παρουσιάζουν «Όλα αυτά που νιώθουν», κάνοντας την ερώτηση «What you want» στο κοινό και η απάντηση του κόσμου ήταν εκείνη που τους έκανε να τραγουδήσουν παρέα με εμάς «Feel the Love». Oι ΟtherView, γνωρίζοντας ακριβώς τι πάει να πει μουσική, πάθος, όρεξη για δουλειά και μεράκι, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους στο allInSKG και η αγάπη για τη δουλειά και τη μουσική, «πλημμυρίζει» μέσα από την συνέντευξη τους που ολόκληρη θα την βρείτε εδώ : OtherView : «Ο ρατσισμός είναι ασθένεια που υπάρχει δυστυχώς παντού. Ακόμα και σε αυτούς που μπορεί να πρεσβεύουν τη διαφορετικότητα»
Μιλήσαμε για τον καθένα ξεχωριστά, για τη μουσική, για την εγχώρια σκηνή και τη μουσική βιομηχανία στο εξωτερικό αλλά και για κοινωνικά φαινόμενα όπως αυτό του ρατσισμού. Εγώ στάθηκα πολύ στην δική τους απάντηση όταν αναφέρθηκα στην στάση τους απέναντι στην ομάδα των ομοφυλοφίλων και πως πάντα στέκονται υπέρ τους.. Η απάντηση που πήρα ήταν πως ” ο ρατσισμός είναι ασθένεια που υπάρχει δυστυχώς παντού. Ακόμα και σε αυτούς που μπορεί να πρεσβεύουν τη διαφορετικότητα…” .
Ξέρετε, πολλές φορές, το να ακούς κάτι τέτοιο από ανθρώπους που ίσως και να τάσσονται στην κατηγορία των “προτύπων” του καλλιτεχνικού χώρου, είναι αρκετά ελπιδοφόρο. Νέοι άνθρωποι, που υποστηρίζουν το διαφορετικό κυρίως γιατί το πιστεύουν και όχι από θέμα marketing που λειτουργούν ως “φάροι ελπίδας” για την νέα γενιά η οποία είναι μεγαλωμένη μέσα σε στερεότυπα και κατάλληλα παλαιότερων γενιών.
Να εκφράζετε πάντα όσα νιώθετε ακόμα και αν είναι λίγο πιο … “τρελά” ή διαφορετικά σε σχέση με όλους εκείνους που θέλουν να θεωρούνται ή να χαρακτηρίζονται ως “φυσιολογικοί” .
Και μιας και σήμερα ξεκινήσαμε να μιλάμε για όμορφες μουσικές θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε σε αυτό.
Η μουσική είναι κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία μας. Ίσως, πολλές φορές, να είναι η αφορμή για την κατάσταση της ψυχολογικής μας αστάθειας ή της αυξημένης διάθεσης μας.
Ας δούμε όμως παρακάτω, πως μπορεί η μουσική που επιλέγουμε να ακούσουμε να συσχετιστεί με τον χαρακτήρα μας.
Οι επιστήμονες μετά από έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μουσικοί ακροατές συνήθως εμπίπτουν σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνους που έχουν ενσυναίσθηση και στους συστηματικούς. Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση είναι εκείνοι που τους αρέσει να επικεντρώνονται στα συναισθήματα των ανθρώπων, ενώ οι συστηματικοί προτιμούν να αναλύουν κανόνες και πρότυπα.
«Αν και οι μουσικές επιλογές των ανθρώπων αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, έχουμε ανακαλύψει ότι τα επίπεδα ενσυναίσθησης ενός ατόμου και το στυλ σκέψης προβλέπει τι είδους μουσική τους αρέσει» εξηγεί ο διδακτορικός φοιτητής Ντέιβιντ Γκρίνμπεργκ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ που ηγήθηκε της μελέτης.
Ερευνητές, κατά την τελευταία δεκαετία έχουν υποστηρίξει ότι οι μουσικές προτιμήσεις αντικατοπτρίζουν και πιο ρητά χαρακτηριστικά όπως η ηλικία και η προσωπικότητα.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες τείνουν να προτιμούν μπλουζ, τζαζ και κλασική μουσική. Από την άλλοι, οι άνθρωποι που είναι εξωστρεφείς και «ευχάριστοι» τείνουν να προτιμούν ποπ, soundtracks, soul, funk, ηλεκτρονική και χορευτική μουσική.
Αλλά η ομάδα του Γκρίνμπεργκ ήθελε να μάθει πώς το «γνωσιακό στυλ» μας επηρεάζει τις μουσικές επιλογές μας.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά μελετών με πάνω από 4.000 συμμετέχοντες κυρίως μέσω της εφαρμογής του Facebook myPersonality.
Η εφαρμογή ζήτησε από τους χρήστες του Facebook να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο ψυχολογίας και αργότερα τους ζητήθηκε να ακούσουν και να βαθμολογήσουν 50 μουσικά κομμάτια.
Οι άνθρωποι που είχαν υψηλή ενσυναίσθηση στο ψυχολογικό τέστ προτιμούσαν μουσικές όπως η RnB, χαλαρή ροκ και σύγχρονα ενήλικα στυλ μουσικής. Επίσης προτιμούσαν και πιο «ανεπιτήδευτη μουσική» όπως folk ή Ευρωπαϊκή ποπ. Αντίθετα, αντιπαθούσαν την έντονη μουσική, όπως το πανκ και το χέβι μέταλ.
Αντίθετα, οι άνθρωποι που αποδείχθηκαν πιο συστηματικοί προτιμούσαν την έντονη μουσική, αλλά δεν τους άρεσαν τα πιο ήρεμα είδη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης διαφοροποιήσεις ακόμη και μέσα σε καθορισμένα είδη: πχ οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση προτιμούσαν την ώριμη ανεπιτήδευτη τζαζ, ενώ οι συστηματικοί την έντονη, πολύπλοκη και avant-garde τζαζ.
Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν σε βάθος και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν έντονη ενσυναίσθηση προτιμούσαν μουσική με χαμηλή ενέργεια, ήπια, στοχαστικά, αισθησιακά και ζεστά στοιχεία. Επίσης προτιμούσαν τα αρνητικά συναισθήματα ή το συναισθηματικό βάθος στους στίχους. Αντίθετα οι συστηματικοί προτιμούν μουσική υψηλής ενέργειας, δυνατή, έντονη με συναρπαστικά στοιχεία.
Ο Ντέιβιντ Γκρίνμπεργκ, που είναι επίσης και επαγγελματίας σαξοφονίστας, πιστεύει ότι η έρευνα του μπορεί να βρει εφαρμογή στην μουσική βιομηχανία: «Πολλά χρήματα καταναλώνονται για αλγόριθμους που διαλέγουν τα είδη μουσικής όπως το Spotify και το Apple Music. Γνωρίζοντας όμως τον τρόπο σκέψης ενός ατόμου, οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούσαν στο μέλλον να είναι σε θέση να τελειοποιήσουν τις μουσικές προτάσεις τους για ένα άτομο»…
Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος μας και για σήμερα.. Με πολύ αγάπη, με ένα #throwback στο ξεκίνημα αυτής της εκπομπής, με νέες κυκλοφορίες λίγο πιο “παιχνιδιάρικες” και ταυτόχρονα τόσο γλυκές, με μια από μία #OtherView οπτική γωνία και με μία έρευνα για τη μουσική που εκφράζει τον κάθε ένα από εμάς..
Μέχρι την επόμενη Παρασκευή, φιλιά πολλά !