Μιας και έχει μπει ο Δεκέμβρης, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, μιλάμε για τα Χριστούγεννα. Μικροί και μεγάλοι βρισκόμαστε στο πιο όμορφο και εορταστικό mood όλης της χρονιάς και περιμένουμε πως και πως να πάρουμε ή να δώσουμε ένα δώρο, να φάμε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, να κουρνιάσουμε δίπλα στο τζάκι με μια κούπα ζεστής σοκολάτας ή με έναν γαλλικό καφέ με άρωμα από φουντούκι.
Ορισμένοι από εμάς ίσως να μην έχουμε αναρωτηθεί πως υποδέχονται τον Νέο Χρόνο σε άλλα μέρη του πλανήτη. Έτσι λοιπόν, βρήκα την ευκαιρία να κάνω μαζί σας σήμερα μια περιπλάνηση σε κάθε άκρη της Γης και να γνωρίσουμε μαζί πως υποδέχονται τα Χριστούγεννα διάφοροι τόποι του κόσμου!
Δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει κανείς πως τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που γιορτάζεται πάντα με την λαμπρότητα και την λαμπερότητα που της αρμόζει. Ας ξεκινήσουμε όμως σιγά σιγά το ταξίδι μας….
Γερμανία: ζάχαρη για τον Άγιο Βασίλη!
Η λίστα των δώρων των παιδιών στη Γερμανία δεν είναι καθόλου συνηθισμένη. Τα μικρά γερμανόπουλα, γράφουν σε ένα χαρτί τα δώρα που θέλουν από τον Άγιο Βασίλη και δίπλα κολλούν φωτογραφίες των δώρων αυτών, που έχουν τραβήξει με μια φωτογραφική μηχανή. Η πρωτότυπη αυτή λίστα, αφήνεται δίπλα στο παράθυρο κοντά στην είσοδο του σπιτιού, μαζί με ένα πιατάκι με… ζάχαρη για να πάρει δύναμη ο κουρασμένος Άγιος Βασίλης!
Αγγλία: γλέντι γύρω από τις μηλιές
Στην Αγγλία τα Χριστούγεννα γιορτάζονται γύρω από τις… μηλιές! Στα περίχωρα του Λονδίνου, οι αγρότες μαζεύονται γύρω από τις μηλιές την παραμονή των Χριστουγέννων, τραγουδούν τα κάλαντα και πίνουν ποτά. Πυροβολούν τα κλαδιά της μηλιάς για να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα και φεύγοντας, αφήνουν γλυκίσματα γύρω από τα δέντρα για να εξασφαλίσουν μια καλή σοδειά την επόμενη χρονιά!
Φινλανδία: κανείς δεν ξεχνά όσους έφυγαν
Οι Φινλανδοί, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα παρέα με τους νεκρούς τους! Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι μέρα σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένη στους αγαπημένους νεκρούς κάθε οικογένειας, που οφείλει να τους θυμάται και να τους τιμά. Έτσι, οι περισσότερες οικογένειες της χώρας, κάθε παραμονή Χριστουγέννων, συγκεντρώνονται στα νεκροταφεία, όπου αναπαύονται οι αγαπημένοι τους νεκροί προκειμένου να τους δείξουν, πως δεν τους ξέχασαν και πως θα βρίσκονται πάντα στο πλάι τους. Κρατώντας στο χέρι τους ένα αναμμένο κερί και καθαρίζοντας το πολύ χιόνι από τα μνήματα, οι Φινλανδοί, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα παρέα με τους αγαπημένους τους, που πλέον δεν είναι κοντά τους.
Αυστραλία: γιορτή στην παραλία
Η Αυστραλία μπορεί μεν να γιορτάζει τα Χριστούγεννα, όπως ο υπόλοιπος πλανήτης αλλά οι κάτοικοί της δεν φορούν παλτό και ζεστά μπουφάν αλλά… μαγιό και μπικίνι καθώς η θερμοκρασία εκείνη την εποχή αγγίζει τους 40ο Κελσίου. Έτσι, οι Αυστραλοί μετά από το καθιερωμένο πλουσιοπάροχο, εορταστικό τραπέζι, καταλήγουν σε μια παραλία για πικ νικ ή για… βουτιά! Ωστόσο, ένα καθαρά αυστραλιανό χριστουγεννιάτικο έθιμο, είναι το «Carols by Candlelight» (κάλαντα υπό το φως των κεριών), όπου πλήθος κόσμου κρατώντας ένα κερί, συγκεντρώνεται στους δρόμους την παραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ και τραγουδά κάλαντα και άλλα εορταστικά τραγούδια.
Δανία: το τυχερό αμύγδαλο
Στη χιονισμένη Δανία, το εορταστικό δείπνο σερβίρεται τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων. Πρώτο πιάτο είναι η παραδοσιακή πουτίγκα ρυζιού, που μαγειρεύεται σε μια κατσαρόλα, όπου μέσα έχει προστεθεί ένα μόνο αμύγδαλο! Όποιος βρει το αμύγδαλο αυτό στη σούπα του, θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς. Και μετά το τυχερό αμύγδαλο, τα παιδιά περιμένουν τον Julemanden (τον Άγιο Βασίλη) που θα έρθει πάνω στον τάρανδο με τον βαρυφορτωμένο σάκο του γεμάτο δώρα. Τον Άγιο Βασίλη συνοδεύουν τα ξωτικά, που λέγονται Juul Nisse, αποτελούν αγαπημένες φιγούρες των παιδιών και για να τα καλοπιάσουν, αφήνουν πιατάκια με πουτίγκα ή γάλα δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο…
Βραζιλία: ψάρι, γαλοπούλα και σαμπάνια για το τραπέζι της γιορτής
Άλλη μια χώρα, όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι Βραζιλιάνοι, στολίζουν το δέντρο τους με κεριά και τοποθετούν κάπου κοντά και μία φάτνη. Πριν φύγουν για τη νυχτερινή εκκλησιαστική λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, στρώνουν με κάθε επισημότητα το εορταστικό τους τραπέζι (cena), προκειμένου να δειπνήσει η Αγία Οικογένεια, όταν εκείνοι θα απουσιάζουν στην εκκλησία. Το μενού περιλαμβάνει ψάρι αλλά και την παραδοσιακή γαλοπούλα καθώς και μπόλικη σαμπάνια. Τα δώρα των παιδιών φέρνει το βράδυ ο Papa Noel και τα κρύβει στα παπούτσια τους αλλά και σε διάφορες γωνιές του σπιτιού για να ψάξουν να τα βρουν το πρωί. Μόλις ξυπνήσουν, ετοιμάζουν ένα πλούσιο πρωινό για τους γονείς τους και ανοίγουν με ανυπομονησία τα δώρα τους. Κατόπιν, γιορτάζουν την ημέρα των Χριστουγέννων με βόλτες στην εξοχή, βαρκάδες και πικ νικ!
Και αφού κάναμε ένα μικρό ταξίδι στον “χριστουγεννιάτικο” κόσμο, κατέληξα στο συμπέρασμα πως τα Χριστούγεννα χωρίς γλυκά…απλά… ΔΕΝ είναι Χριστούγεννα. Η περίοδος των Χριστουγέννων έχει ταυτιστεί με την περίοδο των μικρών ατασθαλιών που μπορούμε όλοι να κάνουμε…
Ας πάμε λοιπόν να συνεχίσουμε το ταξίδι μας, παρέα αυτή τη φορά, με λαχταριστές λιχουδιές από τον κόσμο…
Panettone : Παραδοσιακό γλυκό της Ιταλίας!
Το πανετόνε είναι το κλασικό χριστουγεννιάτικο τσούρεκι της ΙταλΧίας που χρησιμεύει και ως βασιλόπιτα. Είναι ένα Μιλανέζικο γλυκό που γευστικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Μια πρώτη εκδοχή της καταγωγής του θέλει την αδερφή Ουγκέτα, μοναχή και μαγείρισσα ενός μοναστηρίου, να δίνει τροφή στους φτωχούς και άστεγους. Όμως μια φορά για καλή τύχη τελικά, είχε λίγα υλικά και ήθελε να φτιάξει γλυκό να μοιράσει στους φτωχούς. Αντί να φτιάξει ψωμί, έβαλε αυγά, ζάχαρη σταφίδες και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα και έκανε ένα γλυκό.
Buch De Noel : Παραδοσιακό γλυκό της Γαλλίας!
Είδος κορμού με γλάσο σοκολάτας και χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Πρόκειται για το παραδοσιακό γλυκό, που συνηθίζουν να έχουν στο τραπέζι μετά το γεύμα των Χριστουγέννων οι Γάλλοι. Αφράτο και σοκολατένιο, είναι τέλεια επιλογή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.Ο κορμός αυτός αποτελεί μέρος της Γαλλικής χριστουγεννιάτικης παράδοσης. Οι ρίζες της παράδοσης αυτού του νόστιμου γλυκού της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής βρίσκονται στην Κελτική παράδοση.Την μέρα αυτή οι Κέλτες έψαχναν για ένα κορμό δέντρου από οξιά, δρυ, φτελιά ή κερασιά για να τον κάψουν στο τζάκι (παρόμοιο έθιμο με το δικό μας χριστόξυλο).
Truchas De Navidad : Παραδοσιακό γλυκό από τα Κανάρια Νησιά!
Τα Χριστούγεννα στα πανέμορφα ισπανικά Κανάρια Νησιά του Ατλαντικού είναι συνυφασμένα με τη μίξη γλυκοπατάτας και αμυγδάλου στο γλυκό Truchas de Navidad (πατατοπιτάκια με αμύγδαλο). Ονομάζονται «truchas» (πέστροφες) λόγω του σχήματος του μισοφέγγαρου που έχουν.
Plum Pudding : Παραδοσιακό γλυκό της Βρετανίας!
Η πουτίγκα, το γλυκό-σύμβολο των Χριστουγέννων για τους Αγγλοσάξονες βασίζεται σε μια μεσαιωνική συνταγή που επέζησε, σχεδόν με την αρχική της μορφή, χάρη στη βαθιά της γεύση που δηλώνει τη γιορτή ακόμα και σε όσους δεν μετέχουν αυτής της δυτικής μαγειρικής παιδείας.
Χριστόψωμο : Παραδοσιακό γλυκό της Ελλάδας!
Το Ελληνικό ψωμί των Χριστουγέννων, σκέτο ή παραγεμισμένο με ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή εορτή. Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με λογής-λογής κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται. Αυτά δε τα πλουμίδια δεν είναι τυχαία και επιπόλαια κεντίδια αλλά σεβαστά σχήματα που συμβολίζουν τον καημό και το όνειρο της ελληνικής αγροτιάς.
Banketstaaf : Παραδοσιακό γλυκό της Ολλανδίας!
Αμυγδαλόπαστα καλυμμένη με σφολιάτα και αλειμμένη με μαρμελάδα βερίκοκο. Το banketstaaf είναι ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο γλυκό που έρχεται από την Ολλανδία και έχει στο επίκεντρό του την πάστα αμυγδάλου. Είναι εύκολο στην προετοιμασία και πολύ νόστιμο.
Και επειδή εμείς σε αυτήν την εκπομπή αγαπάμε και το ποτό είναι η αλήθεια, λίγο παραπάνω από ότι θα έπρεπε αλλά πάντα με μέτρο, στην Νορβηγία δεν έχουν κάποιο παραδοσιακό γλυκό που να φημίζονται για εκείνο αλλά έχουν το Glogg & Pepperkakor , Tο ζεστό χριστουγεννιάτικο κρασί από τον Βορρά που μπορεί να μην είναι γλυκό … αλλά είναι «γλυκό» .. Ένα κρασί ζεστό με διάφορα καρυκευμένα μπαχαρικά.
Αυτά λοιπόν για σήμερα. Αφού ταξιδέψαμε παρέα αρκετά και αφού ‘φάγαμε”και λιγουρευτήκαμε και τα γλυκάκια μας, ήρθε η ώρα να πούμε “αντίο” μέχρι την επόμενη Παρασκευή.
Χαρούμενο, γιορτινό και λαμπερό Σαββατοκύριακο σε όλους!