Στην αντεπίθεση η ΚΕΔΕ για τον προϋπολογισμό

Την αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκάλεσαν οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού 2017, που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, προβλέπονται νέες μειώσεις στα έσοδα των δήμων κατά 10% για την επόμενη χρονιά.

Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο για την Παρασκευή και στις 10:30 το πρωί, εμε κεντρικό θέμα συζήτησης τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για την αυτοδιοίκηση.

Με επιστολή, που απέστειλε σήμερα προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης καταγγέλλει πως «για μία ακόμη χρονιά, η αυτοδιοίκηση γίνεται ο “στόχος” της κεντρικής κυβέρνησης» και υπογραμμίζει ότι «η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να αποδεχθεί τα τετελεσμένα που επιχειρείται να δημιουργηθούν μέσω του νέου προϋπολογισμού».

Ο κ. Πατούλης ζητεί από τους υπουργούς, πριν αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, την έναρξη της διαβούλευσης και των διαπραγματεύσεων για τη σταδιακή απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, που, όπως σημειώνει, από το 2009 ως σήμερα ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ, την πιστή και κατά γράμμα εφαρμογή του Ν. 3852/10 και τέλος την αναπλήρωση της εκ νέου μείωσης κατά 10% των πόρων της Αυτοδιοίκησης για το 2017 από άλλες πηγές.

Όπως τονίζει ο ίδιος στην επιστολή του, ο προϋπολογισμός του 2017 αναγράφει για τους δήμους ποσό 2.347 εκ. ευρώ το οποίο είναι το μικρότερο από την εφαρμογή του Καλλικράτη, αλλά και πιο πριν.

«Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διερωτώμαι, πως μπορούμε να μιλάμε για θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, να συζητάμε για επικείμενα νομοσχέδια που θα επιφέρουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο των δήμων, όταν περικόπτονται οι πόροι μας και αντίστοιχα αυξάνονται οι αρμοδιότητες που καλούμαστε να ασκήσουμε;», διερωτάται ο κ. Πατούλης.

Υπογραμμίζει ότι «η μείωση των πόρων μας την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και οι συνεχείς μνημονιακές και μη αναφορές για περαιτέρω περικοπές, έχουν φέρει τους δήμους σε απελπιστική οικονομική ανέχεια».

Καταλήγοντας τονίζει: «Με αυτές τις εξωφρενικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι Δήμοι προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και στις διάφορες κοινωνικές ομάδες, που τις έχουν ιδιαίτερη ανάγκη σήμερα. Η προσπάθειά τους αυτή, μέχρι στιγμής, φέρνει αποτελέσματα, αλλά μέχρι πότε;».

Πήγη:thestival.gr