ΑΠΘ: Μειωμένα εισιτήρια για φοιτητές
Μειωμένα εισιτήρια για φοιτητές, ακαδημαϊκούς και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, πρακτική εργασία για φοιτητές στο Κρατικό Θέατρο, δημοσιογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων από φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, πρόσβαση σε υπηρεσίες του ΚΘΒΕ για εκπόνηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών εργασιών και εκατέρωθεν αξιοποίηση δομών, υπηρεσιών, αρχείων αλλά και αξιοποίηση της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης περιλαμβάνει το νέο τριετές ανανεώσιμο σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του ΑΠΘ μπορείτε να την δείτε εδώ.
Το μνημόνιο που, έπειτα από μήνες μελέτης και διορθώσεων, υπέγραψαν οι δύο πλευρές περιλαμβάνει ακόμη την από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα, την ηλεκτρονική αποστολή υλικού του ΚΘΒΕ στους φοιτητές του ΑΠΘ, τη φιλοξενία «ευέλικτων» παραστάσεων σε αίθουσες του Πανεπιστημίου, τη συμμετοχή του τελευταίου στα «Big Days» και την παροχή στατιστικών αναλύσεων, ερευνητικών αποτελεσμάτων και «trailer» παραστάσεων από τους φοιτητές των τμημάτων Πολιτικών Επιστημών και Κινηματογράφου αντίστοιχα.
Εξάλλου, όπως σημείωσαν οι ιθύνοντες, οι φοιτητές θα καταθέτουν προτάσεις για την αξιοποίηση των δομών του ΚΘΒΕ και παράλληλα θα δέχονται τη βοήθεια των συνεργατών του Κρατικού Θεάτρου σε ζητήματα βελτίωσης της τέχνης τους. Πολιτισμός, ψυχαγωγία, άσκηση, εκπαίδευση, έρευνα και μυσταγωγία είναι το θέατρο για τους ιθύνοντες του ΑΠΘ, όπως γράφει η εφ. “Μακεδονία” σύμφωνα με τον πρύτανη του Αριστοτελείου καθηγητή Περικλή Μήτκα που στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τη συνεργασία. Μάλιστα ο κ. Μήτκας χαρακτήρισε «συμβιωτική» τη σχέση μεταξύ των δύο φορέων, σημειώνοντας ότι «αμφότεροι γινόμαστε καλύτεροι», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το Πανεπιστήμιο μετέχει ήδη στο χώρο του θεάτρου μέσω των ανθρώπων του, ηθοποιών και συντελεστών».
«Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε έτοιμα τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας» σχολίασε από πλευράς του ΚΘΒΕ ο πρόεδρος Άρης Στυλιανού, που εξέφρασε παράλληλα τη χαρά αλλά και τη συγκίνησή του για το σύμφωνο συνεργασίας με το ΑΠΘ καθώς, όπως σημείωσε, είναι το σπίτι όπου εργάζεται και σπουδάζει συνολικά 26 χρόνια. Μάλιστα ο κ. Στυλιανού τόνισε ότι «το ΚΘΒΕ είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός φορέας στη Βόρεια Ελλάδα» και συμπλήρωσε ότι «πρωταρχικό μέλημα της τωρινής διοίκησης ήταν η σύναψη ενός συμφώνου συνεργασίας με το ΑΠΘ».
Ο κοσμήτορας της σχολής Καλών Τεχνών Ξενοφών Σαχίνης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το δίαυλο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων που, παρά τις δυσκολίες, θα φέρει οφέλη και στις δύο πλευρές, ενώ ο πρόεδρος του τμήματος Θεάτρου Βίκτωρ Αρδίττης σημείωσε ότι «αν το ΚΘΒΕ δεν καταφέρει να κερδίσει ξανά τις νεαρές ηλικίες, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης», τονίζοντας τη σημασία της συμφωνίας για την επαφή των φοιτητών με το θέατρο.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΚΘΒΕ Δημοσθένης Δώδος τόνισε: «Το ΚΘΒΕ, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την εσωστρέφεια των τελευταίων ετών, διεξάγει φεστιβάλ νέων σχημάτων, στο οποίο μπορούν να μετέχουν και ερασιτεχνικές φοιτητικές ομάδες του ΑΠΘ» και συμπλήρωσε ότι «στόχος της διοίκησης είναι να φέρει κοντά το σιντριβάνι (Πανεπιστήμιο) με τον Λευκό Πύργο (ΚΘΒΕ)».
Συνεργασίες ΚΘΒΕ
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τωρινής διοίκησης του ΚΘΒΕ, η οποία πήρε πριν από 1,5 χρόνο τα ηνία του Θεάτρου, βρίσκεται η σύναψη συνεργασιών με άλλους τοπικούς φορείς. Ο κ. Στυλιανού αναφέρθηκε στη συμφωνία με το άλλο μεγάλο πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και τα μουσεία της Θεσσαλονίκης που, με εξαίρεση το Βυζαντινό Μουσείο, βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και στηρίζουν το έργο του ΚΘΒΕ. Τέλος ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη για τις παιδικές θεατρικές παραστάσεις.
Πηγή: foititikanea.gr