Σύνδρομο του Άδωνη

Επίσημα αναφέρεται ως «αντίστροφη ανορεξία» ή το «σύνδρομο του Αδώνιδος». Πρόκειται για μια σοβαρή αγχώδη διαταραχή που κάνει τον άντρα να βλέπει τον εαυτό του μικρόσωμο, παρά το γεγονός ότι έχει ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα και μια άριστη φυσική κατάσταση.

‘Ενα αρρωστημένο σύμπτωμα

Η μεγαλορεξία είναι ένας βαθιά νοσογόνος συνδυασμός διατροφικής ανορεξίας και προπονητικής «βουλιμίας», σπρώχνοντας πολλούς νεαρούς -ως επί το πλείστον- γυμναζόμενους σε εξουθενωτικές προπονήσεις, αλλά και μειωμένη πρόσληψη τροφών, μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, η οποία εντέλει οδηγεί στην εύκολη λύση των στεροειδών.

«Οι υπερβολικά στερητικές δίαιτες συνδυαστικά με ατέλειωτες ώρες προπονήσεων στο γυμναστήριο, συν την ανεξέλεγκτη χρήση παράνομων στεροειδών, είναι καθημερινές καταστάσεις που βιώνουν όσοι άντρες θεωρούν ότι το σώμα τους δεν έχει την “ιδανική” διάπλαση που θα ήθελαν, δημιουργώντας στο μυαλό τους μια εντελώς στρεβλή εικόνα του υγιούς και ρωμαλέου αντρικού σώματος, την οποία ωστόσο έχουν αποκτήσει», λένε οι συγγραφείς της μελέτης Αυστραλών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Australian and New Zealand Journal of Public Health.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης οι άνδρες που πάσχουν από το σύνδρομο της μεγαλορεξίας έχουν τετραπλασιάσει τα ποσοστά τους σε σχέση με τις νεαρές γυναίκες που πάσχουν από νευρική ανορεξία.

Ο Scott Griffiths, επικεφαλής μίας αυστραλιανής έρευνας, ήταν πολύ πιο αμβλύς στις θέσεις του για την έκταση του προβλήματος της μεγαλορεξίας: «Μιλάμε για βαριά κατάθλιψη και όχι για ένα “τυπικό” ζήτημα διατροφικής ανορεξίας ή βουλιμίας. Αυτά τα νέα παιδιά, για να διώξουν κάθε ίχνος λίπους από το σώμα τους παίρνουν στεροειδή, καθαρτικά και διουρητικά. Κάνουν χειρότερο κακό στον εαυτό τους από έναν ηρωινομανή».

Δυστυχώς τη σήμερον ημέρα που όλο και περισσότερα άτομα είτε άντρες είτε γυναίκες στρέφονται προς τα γυμναστήρια γιατί επιθυμούν να αποκτήσουν το σώμα “των ονείρων” τους το πρόβλημα της μεγαλορεξίας γιγαντώνεται και φτάνει σε σημείο πανδημίας. Είναι άσχημο το γεγονός πως η ραγδαία ανάπτυξη του ίντερνετ έχει δημιουργήσει όλο και περισσότερα κόμπλεξ, καθώς όλοι προσπαθούν να μιμηθούν τους διάσημους, οι οποίοι άθελα τους πλασάρουν κάποια πρότυπα τα οποία είναι αξιοζήλευτα και άπιαστα.

Αγάπησε το σώμα και τον εαυτό σου για αυτό που είναι όχι γι αυτό που νομίζεις ότι θα σε κάνει πιο “φανταχτερό” στα μάτια τρίτων. Καλό να έχεις όνειρα όμως δεν πρέπει να ξεχνάς και την πραγματικότητα!!!