Τα δύο σχέδια για τον Μητροπολιτικό Ποδηλατόδρομο της Θεσσαλονίκη

Σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός μητροπολιτικού ποδηλατόδρομου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα μπορούσε να ενώσει τη δυτική με την ανατολική πλευρά της πόλης.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο – μελέτη από όλους τους δήμους, για την προώθηση μιας ποδηλατικής διαδρομής, μέσω της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να διασχίσουν μια μεγάλη απόσταση πάνω σε δύο τροχούς.

Τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού ποδηλατοδρόμου προτείνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την προώθηση του ποδηλάτου», ενώ σχεδιασμό για ποδηλατόδρομο, ο οποίος θα ενώνεται με αυτόν που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης έχει και ο δήμος Νεάπολης – Συκεών.

Η Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου επιδιώκει τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού ποδηλατοδρόμου, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των δήμων. Σκοπός της είναι να προωθήσει την υλοποίησή του στο πλαίσιο της Βιώσιμης Κινητικότητας. Όπως σημείωσε, πρόθεσή της είναι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου όλοι οι δήμοι και να εξεταστεί το πώς μπορούν να ενωθούν οι μελέτες.

Τα σχέδια των δήμων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης – Συκεών

Ο δήμος προτείνει να συνδεθεί το κεντρικό δίκτυο ποδηλατοδρόμου με άξονες των δήμων Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη,  Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά και Νεάπολης – Συκεών, ο οποίος έχει ήδη μια μελέτη για την κατασκευή ποδηλατόδρομων στην περιοχή της Ευαγγελίστριας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης προτείνονται παρεμβάσεις ένταξης ποδηλατικών υποδομών στους παρακάτω άξονες / αρτηρίες:

Γεωργ. Παπανδρέου: Προτείνεται η επέκταση ποδηλατικών υποδομών στην οδό Αδριανουπόλεως του Δ. Καλαμαριάς

Βασ. Όλγας: Προτείνεται η επέκταση ποδηλατικών υποδομών στη Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως του Δ. Καλαμαριάς

Μητρ. Γρ. Κυδωνίων, Μοσχονησίων, Βούλγαρη: Προτείνεται η επέκταση ποδηλατικών υποδομών στη Μητρ. Γρ. Κυδωνίων του Δ. Καλαμαριάς

Λαμπράκη:  επέκταση ποδηλατικών υποδομών στην οδό 17ης Νοέμβρη του Δ. Πυλαίας – Χορτιάτη
Παπαναστασίου και Αναξιμάνδρου: Προβλέπει κατασκευή ποδηλατικών υποδομών στην οδό Μιχ. Ψελλού

Περιφερειακή Τάφρος Τούμπας: Σύνδεση με τους Δήμους Πυλαίας – Χορτιάτη και Καλαμαριάς

Μοναστηρίου: Σύνδεση με τους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Κορδελιού – Ευόσμου

Λαγκαδά: Σύνδεση με του Δήμους Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου και Παύλου Μελά

Ποδηλατόδρομοι στην Ευαγγελίστρια

Ο ποδηλατόδρομος θα έχει αφετηρία στο όριο του δήμου Νεάπολης-Συκεών με τον δήμο Θεσσαλονίκης. Θα διατρέχει την οδό Πανεπιστημίου, στη συνέχεια θα συναντά την οδό Μιχ. Καραολή, όπου θα δίνεται η δυνατότητα αμφίδρομης κίνησης, διαμορφώνοντας ένα δίκτυο και οι κυκλικές διαδρομές θα κλείνουν από τις οδούς Γρ. Αυξεντίου και Δήμου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο σχεδιασμός των ποδηλατοδρόμων έγινε με βάση τις αρχές προσβασιμότητας του ποδηλάτου σε περιοχές τοπικού κέντρου-λιανικού εμπορίου και γενικής κατοικίας, ενώ δίνεται η προοπτική για επόμενες επεκτάσεις σε περιοχές εκπαίδευσης, αθλητισμού και κατοικίας.

Κατά την εφαρμογή της μελέτης θα γίνει ανάπλαση των οδικών αξόνων-τμημάτων με την επέκταση και ανακατασκευή των πεζοδρομίων, κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ, τοποθέτηση οδηγού όδευσης τυφλών, διαμόρφωση εσοχών για στάθμευση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων.

Συνολικά, στο σχεδιασμό του δήμου Νεάπολης – Συκεών προτείνεται η ένταξη ποδηλατικών υποδομών σε περίπου 755 μ. του οδικού δικτύου του συνοικισμού Ευαγγελίστριας.

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *