Τοποθέτηση 100 υπόγειων κάδων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Μέσα στη νέα χρονιά εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν οι υπόγειοι κάδων απορριμμάτων, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά από σημαντικές καθυστερήσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα.

Την ερχόμενη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει τις 40 θέσεις για τη χωροθέτηση και εγκατάσταση 100 υπόγειων συστημάτων κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων εντός των διοικητικών ορίων.

Με εισήγησή της η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμάτων του δήμου παρουσιάζει τα συγκεκριμένα σημεία στα οποία μπορούν τα τοποθετηθούν οι συστοιχίες των υπόγειων κάδων. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά, «θα προσδιοριστούν ακριβώς τα σημεία στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν τα συστήματα για να μπορέσει στη συνέχεια να κινηθεί η διαγωνιστική διαδικασία που εκκρεμεί στην Οικονομική Επιτροπή για τους υπόγειους κάδους».

Σημειώνεται ότι η Οικονομική Επιτροπή του δήμου το επόμενο διάστημα θα κληθεί να προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού, ύψους 984.000 ευρώ, που προκηρύχθηκε για την προμήθεια των πρώτων 80 συστημάτων υπόγειων κάδων.

Σύμφωνα, πάντως, με την εισήγηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικών Απορριμάτων έχουν κατασκευαστεί οι υποδοχές σε 10 θέσεις, στις οποίες θα εγκατασταθούν 15 κάδοι, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες των πρόσφατα υλοποιημένων έργων ανάπλασης της περιοχής Χρηματιστηρίου και του πεζόδρομου Αγίας Σοφίας.

Η δημοτική αρχή επέλεξε «για την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος αποκομιδής την περιοχή του ιστορικού – εμπορικού κέντρου, λόγω των αυξημένων αναγκών για ανανέωση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού καθαριότητας, ταχύτερη αποκομιδή, περιβαλλοντική αναβάθμιση, τουριστική ανάδειξη, αποσυμφόρηση των πολυσύχναστων πεζοδρομίων και εξοικονόμηση πόρων».

Τα νέα σημεία στα οποία σχεδιάζεται να τοποθετηθούν υπόγεια συστήματα κάδων είναι 9 συστοιχίες υπόγειων κάδων στην πλατεία Ελευθερίας και συγκεκριμένα στην Ίωνος Δραγούμη και Βενιζέλου, 19 επί της Αριστοτέλους και άλλες 6 στη συμβολή με την Εγνατία.  Επίσης, 4 υπόγεια συστήματα κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων θα τοποθετηθούν στην πλατεία Άθωνος, 7  στην Ερμού, 2 επί της οδού Τσιμισκή και άλλες 8 στην Κομνημών με Τσιμισκή. Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, 20 συστοιχίες κάδων θα τοποθετηθούν στην περιοχή των Λαδάδικων και ειδικότερα στη Σαλαμίνος, στην Πολυτεχνείου, στην Κατούνη. Άλλα 12 συστήματα θα εγκατασταθούν στην περιοχή του Χρηματιστηρίου και ειδικότερα Δωδεκανήσου, Βαλαωρίτου, Λ. Σοφού, Συγγρού. Στην Καρόλου Ντηλ θα τοποθετηθούν πέντε συστήματα υπόγειων κάδων και στην Αλεξάνδρου Σβώλου τέσσερα.

Η Δ/νση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών για τις προτεινόμενες θέσεις, έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη όπου απαιτείται, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας για τη χωροθέτηση των υπόγειων συστημάτων προσωρινής αποθήκευσης αστικών απορριμμάτων.

Πηγή: voria.gr