83% των Θεσσαλονικέων θεωρεί περιττό το πρωθυπουργικό γραφείο

Το Σάββατο 7 Ιανουαρίου, με την εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής», κυκλοφορεί το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» για το 2017 που επιμελείται ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας.

Και φέτος, στο Πολιτικό Ημερολόγιο, φιλοξενείται η ετήσια έρευνα της «Interview», που περιλαμβάνει απόψεις των Θεσσαλονικέων για πολιτικά, οικονομικά και τοπικά ζητήματα. Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ άλλων:
⦁    Το 42% τάσσεται υπέρ πρόωρων εκλογών, ενώ το 46% κατά.
⦁    Το 28% θέλει μετά από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 34% συνεργασίας και το 16% οικουμενική.
⦁    Το 70% εκτιμά χειρότερη την οικονομική του κατάσταση σε σχέση με πριν από ένα έτος και το 26% ίδια.
⦁    Το 25% θέλει ο ΟΑΣΘ να παραμείνει ως έχει, το 28% να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους να παράγουν μεταφορικό έργο, το 17% θέλει οι αστικές συγκοινωνίες να περάσουν στα χέρια της αυτοδιοίκησης και το 30% θέλει κρατικοποίηση του Οργανισμού και καθαρά δημόσιες αστικές συγκοινωνίες.
⦁    Το 83% θεωρεί ότι δεν είναι χρήσιμη η δημιουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, ενώ το 17% χρήσιμη.

Μεταξύ της φετινής ύλης περιλαμβάνεται:
⦁    «Η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα από το 2016 στο 2017». Τι περιμένουμε στην πόλη το νέο έτος.
⦁    Ανάλυση των Διεθνών Εξελίξεων σε ΗΠΑ, Ε.Ε., Τουρκία και Συρία και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα μέσα από ανάλυση του Ινστιτούτου Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων του ΠΑΜΑΚ. Γράφουν οι καθηγητές Η. Κουσκουβέλης, Γ. Σπυρόπουλος, Θ. Καρβουναράκης και η Δρ. Ρ. Παιδή.
⦁    Το «Λεξικό της Κρίσης»  με 100 λήμματα αγγλικών και ελληνικών όρων που μπήκαν στη ζωή μας από την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια. Του καθηγητή του ΑΠΘ Γρ. Ζαρωτιάδη και της Υπ. Δρ. Ειρ. Οζούνη.
⦁    «Ο πολιτικός και κοινωνικός λαϊκισμός στην εποχή της κρίσης», με άρθρα των καθηγητών του ΕΚΠΑ Γ. Στείρη, του ΑΠΘ Π. Δόικου και του υπ. Δρ. του ΑΠΘ Θ. Σιώμου
⦁    «Η εξέλιξη των πολιτικών τάσεων το 2016», μέσα από τις έρευνες της Prorata, με την υπογραφή του καθηγητή του ΠΑΜΑΚ Γ. Κωνσταντινίδη

Να σημειωθεί ότι μεσοπρόθεσμος στόχος του “Πολιτικού Ημερολογίου” είναι και η δημιουργία ενός πολιτικού think tank για τη Θεσσαλονίκη.

INFO: Το «Πολιτικό Ημερολόγιο» δημιουργήθηκε το 2006 και η πρώτη έκδοση αφορούσε το 2007. Έχει φιλοξενήσει δημοσκοπήσεις, έρευνες, μελέτες, άρθρα, απόψεις και συνεντεύξεις εστιασμένες σε θέματα πολιτικής, οικονομίας, Θεσσαλονίκης και του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Πέρσι και φέτος κυκλοφορεί με τη «Μακεδονία της Κυριακής». Όλα τα προηγούμενα χρόνια διανέμονταν δωρεάν σε ειδικές εκδηλώσεις –φόρουμ διαλόγου για τη Θεσσαλονίκη. Στις εκδηλώσεις αυτές έχουν παραστεί και μιλήσει αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι φορέων κ.ά. Ενδεικτικά, η πρώτη εκδήλωση είχε γίνει στο αμφιθέατρο του ΔΣΘ και μεταξύ άλλων είχαν μιλήσει ο τότε υφυπουργός Γιώργος Ορφανός και ο πρώην υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης. Το 2009, στο αμφιθέατρο της Τράπεζας Πειραιώς, στο πάνελ συμμετείχε ο σημερινός εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Το 2010, στην αίθουσα Corona της ΔΕΘ, είχαν μιλήσει, μεταξύ άλλων, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.  Το 2014, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, είχε γίνει «debate» μεταξύ του σημερινού υφυπουργού Σωκράτη Φάμελου και του τότε γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου. Το 2015, στον ίδιο χώρο, είχαν συζητήσει στο ίδιο πάνελ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Από τις σημαντικότερες στιγμές του «Πολιτικού Ημερολογίου» ήταν η μεγάλη έρευνα το 2011 -ενόψει της συμπλήρωσης την επόμενη χρονιά 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης- για τα σημαντικότερα πρόσωπα και γεγονότα της εκατονταετίας 1912-2012 στη Θεσσαλονίκη. Μετά από ψηφοφορία και δημοσκόπηση σημαντικότερο πρόσωπο είχε αναδειχθεί ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος.

Πηγή:voria.gr