Open House Thessaloniki 2016

Every Building has a story to tell!

Άλλο ένα Open House Thessaloniki τελείωσε, όπως και κάθε χρόνο με ενθουσίασε περισσότερο από τα προηγούμενα! Προσωπικά έχω συμμετάσχει σαν εθελοντής σε τέσσερα στην Θεσσαλονίκη και τρία στην Αθήνα, καθώς είναι μια δράση στην οποία πραγματικά πιστεύω πως προσφέρει προσθέτοντας έστω ένα πολύ μικρό λιθαράκι στην εκπαίδευση του κοινωνικού συνόλου. Κτήρια διαφορετικών εποχών και αισθητικής 85 στο σύνολο άνοιξαν τις πόρτες τους το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο κοινό, το οποίο είχε την δυνατότητα να περιηγηθεί σε αυτά και να ακούσει τις δωρεάν ξεναγήσεις. Η πόλη μετατράπηκε άλλη μια φορά σε ανοιχτό μουσείο με εκθέματα τα ίδια της τα κτήρια και χιλιάδες επισκέπτες είδαν χώρους αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

img_4265

Από ρωμαϊκά μνημεία μέχρι μοντέρνους χώρους γραφείων ή κατοικίας και από μουσεία μέχρι εκλεκτικιστικές βίλες, το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης είχε ποικιλία που μπορούσε να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη! Άτομα όλων των ηλικιών αγκάλιασαν την δράση και ανακάλυψαν τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της πόλης. Στις ουρές είδα από μαθητές σχολείου μέχρι ηλικιωμένους που ήρθαν να παρακολουθήσουν τις ξεναγήσεις! Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως σε καμία περίπτωση το OPEN HOUSE δεν είναι μια δράση που αφορά τον κατασκευαστικό χώρο μόνο. Προφανώς οι αρχιτέκτονες, οι πολιτικοί μηχανικοί και οι διακοσμητές έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα αλλά η καλή αρχιτεκτονική και η ιστορία που κρύβεται πίσω της είναι κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί από το ευρύ κοινό. Αυτό εξάλλου αποτυπώνεται και από τα δημογραφικά των εθελοντών, περισσότεροι από τους μισούς δεν είναι φοιτητές πολυτεχνικών σχολών.

img_4002

Όμως ας σταθώ λίγο περισσότερο στους εθελοντές, φέτος είχαμε κάτι περισσότερο από 700 αιτήσεις και δυστυχώς χρειαζόμασταν μόνο τους μισούς. Είναι εξαιρετικά ευοίωνο σε μια Ελλάδα που υποφέρει από κακές συμπεριφορές και από ατομικιστικές προσεγγίσεις, πως τόσο πολλά άτομα είχαν την διάθεση να αφιερώσουν ένα σαββατοκύριακο αλλά και αρκετές ώρες πριν για να προσφέρουν στους υπόλοιπους. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί, βασικά μόνο εμείς ,γιατί και εγώ φέτος ήμουν πρώτη χρονιά σε ρόλο αυξημένων καθηκόντων στην οργανωτική επιτροπή ως εθελοντής. Ήταν οι αρχιτέκτονες, οι ιδιοκτήτες και οι φορείς που μας εμπιστεύτηκαν τον χώρο τους και τον προσέφεραν για προβολή της αρχιτεκτονικής του. Ήταν οι χορηγοί και οι επισκέπτες που στήριξαν με τις δωρεές τους την δράση. Όλοι μαζί ήμασταν μέρος αυτής της μεγάλη γιορτής και όλοι μαζί ήμασταν μέρος μια μεγάλη ομάδας.

img_4063

Τέλος, θα ήθελα αναφέρω ελάχιστες πληροφορίες για τις παράλληλες δράσεις που συνοδεύουν το event. Το OPEN HOUSE και οι δωρεάν ξεναγήσεις κρατούν ένα σαββατοκύριακο σε κάθε μια από τις 35 πόλεις σε όλο τον κόσμο που διοργανώνουν την δράση. Όμως τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να μετατρέψουμε αυτήν την γιορτή από ένα αρχιτεκτονικό σαββατοκύριακο σε μια εβδομάδα πολιτισμού. Πρώτη και ίσως μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις παράλληλες δράσεις είναι το Made In. Καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας το κοινό έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί χώρους παραγωγής και δημιουργίας στην πόλη του. Από βιομηχανία μπύρας και βιοτεχνίες ρούχων μέχρι χώρους κατασκευής κοσμημάτων και παπιγιόν! To OPEN BIKE είναι μια από τις τελευταίες δράσεις που προστέθηκαν και προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει με ποδηλατικές διαδρομές την αρχιτεκτονική και την ιστορία της πόλης του. Το OPEN SCHOOL είναι η δράση που στοχεύει να προσελκύσει οργανωμένα γρκούπ μαθητών και φοιτητών να γνωρίσουν τους χώρους της δράσης την Παρασκευή και πριν αυτοί ανοίξουν για το υπόλοιπο κοινό. Τέλος κατά την εβδομάδα του OPEN HOUSE διενεργείται διαγωνισμός φωτογραφίας!

img_3990

Στο σημείο αυτό νομίζω ότι θα ήταν καλό να ολοκληρώσω. Έχω πλέον δώσει τον σπόρο σε όποιον δεν είχε μέχρι πρότινος επισκεφτεί την εκδήλωση, να ψάξει για αυτήν περισσότερα και να την εντάξει στο πρόγραμμά του αλλά και για όποιον την επισκέφθηκε είπα ήδη πολλά. Αυτό που μου έμεινε από το OHT2016 είναι πολλές καλές εμπειρίες, χαμόγελα, πολλοί νέοι φίλοι αλλά και άτομα που θα χαρώ να συνεργαστώ και επαγγελματικά στο μέλλον. Ραντεβού στην Αθήνα την άνοιξη, όπου θα συμμετάσχω πάλι σαν εθελοντής, αν δεν είμαι ντυμένος στα χακί για την θητεία μου!

img_4343