15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

Στόχος της ημέρας είναι η ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες καθώς και η ευαισθητοποίηση παγκοσμίως γύρω από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και η στήριξη των παιδιών που νοσούν αλλά και των οικογενειών τους.

Τι είναι ο καρκίνος :
Ο Καρκίνος επίσης γνωστός ως κακοήθης όγκος ή κακαοήθες νεόπλασμα, είναι μία ομάδα ασθενειών που έχουν σχέση με την αφύσικη κυτταρική ανάπτυξη με πιθανότητα εισβολής ή διάδοσης σε άλλα μέρη του σώματος.Ο όρος «καρκίνος» δεν αποδίδεται σε μία και μόνη ασθένεια, αλλά σε μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα μας, τα οποία αυξάνονται, διαιρούνται και πεθαίνουν με έναν αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν διότι συνεχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μάζας κυττάρων, που ονομάζεται όγκος. Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.

αρχείο λήψης.jpg
Η αντιμετώπιση του καρκίνου στην παιδική ηλικία αποτελεί έναν διαρκή και σκληρό πόλεμο. Συμμέτοχοι σ’ αυτόν βρίσκονται τα ίδια τα παιδιά, ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και η οικογένεια.Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι υπεύθυνο μόνο για την ίαση της ασθένειας, αλλά και την ορθή επανένταξη αυτού στην καθημερινές ασχολίες, ίδιες με εκείνες ενός παιδιού που δεν έχει νοσήσει. Τα παιδιά που νοσούν έχουν ανάγκη από έμπρακτη συμπαράσταση και  όχι από λόγια, αυτός είναι και ο σκοπός που επιδιώκεται να επιτευχθεί μέσα από τον ορισμό της παγκόσμιας ημέρας και άλλων κοινωνικών δράσεων.

images.jpg

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.Η θεραπεία και η φροντίδα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας απαιτεί μια ολόκληρη διεπιστημονική ομάδα, η οποία παρέχει όχι μόνο την ιατρική περίθαλψη του παιδιού, αλλά και την ψυχοκοινωνική στήριξη για το παιδί και όλη την οικογένεια.

Αποτελεί θα λέγαμε, χωρίς να αδικούμαι παιδιά με άλλες ασθένειες, πως αποτελεί μια πολύ σκληρή νόσο, που μόνο όποιος την βιώσει μπορεί να καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης και να νιώσει τους απόηχους όλων αυτών των επίπονων διαδικασιών που υποβάλλονται καθημερινά οι ασθενείς. Χρειάζονται συνεχή και ουσιαστική στήριξη καθώς πρωταγωνιστούν σ’ έναν καθημερινό αγώνα με μοναδικό κίνητρο την επιθυμία για ζωή. ΧΑΡΊΣΤΕ απλόχερα σε όποια ευκαιρία σας δίνεται, την όποια βοήθεια μπορείτε να διαθέσετε.. ΜΗΝ κλείνετε την πόρτα σε κάτι που μπορεί να βρεθεί ο καθένας μας. Βρεθείτε πλάι σ’ αυτά τα παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη!!!

 

Ο καρκίνος στην παιδική ηλικία μέσα από τους αριθμούς :
250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου.
Υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 από αυτά δεν επιβιώνουν.
Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.
Μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή, σύγχρονη ιατρική φροντίδα.

Συχνότερες μορφές καρκίνου στην παιδική ηλικία :
Λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα), τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing),οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα), οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα).

 Σύλλογοι και οργανώσεις εντός κι εκτός συνόρων :
Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας» (SIOP)
«Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας» (ΕΕΠΑΟ)
«Διεθνής Οργανισμός για τον Παιδικό Καρκίνο» (CCI)
ΦΛΟΓΑ «Πανελλήνιος Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια» (ιδρυτικό μέλος του CCI)
ΛΑΜΨΗ Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδας
ΚΥΤΤΑΡΟ «Σύλλογος Ενηλίκων με εμπειρία Καρκίνου στην Παιδική ή Εφηβική Ηλικία»

hmera-paidikou-karkinou1392464484 (1).jpg