Πόσες εξεταστικές ν’ αντέξεις;

Και κάπως έτσι, φτάσαμε σε μια ακόμα εξεταστική περίοδο… Άντε σιγά σιγά να μπεις σε πρόγραμμα είναι η σκέψη που κάνουμε όλοι αυτό το διάστημα. Από την απόλυτη ελευθερία, τις βόλτες και τα ξενύχτια πρέπει να συνηθίζεις στην ιδέα του διαβάζω, του ξυπνάω νωρίς ακόμη και του πηγαίνω στη σχολή τόσες φορές μαζεμένες όσες πήγα όλο το εξάμηνο.

Αρχίζεις να συγκεντρώνεις ύλη για κάθε μάθημα, αναζητάς σημειώσεις και τα sos ειδικά για εμάς τους “της τελευταίας στιγμής” και προσπαθείς να συμμαζέψεις το μέσα σου ώστε να μελετήσεις και για να περάσεις και κανένα μάθημα έτσι για το καλό! Ξεκινάς χαλαρός με τη σκέψη << έλα μωρέ σιγά μην αγχωθώ >>, ανοίγεις το πρώτο τόμο και κάπου εκεί αρχίζουν τα δύσκολα.. όχι γιατί συνειδητοποιείς το μέγεθος των όσων έχεις να διαβάσεις αλλά γιατί έχεις να παλέψεις με το ασυγκέντρωτο μυαλό σου, αφού δεν πρόκειται για μια καθημερινή σου αλλά και ευχάριστη συνήθεια.

Κλασσική περίπτωση φοιτητή αποτελεί η μανία την ώρα του διαβάσματος, να κάνει οτιδήποτε άλλο πλην του να διαβάσει. Μπορεί να κάνει ότι δεν έχει κάνει στη ζωή του αυτή την περίοδο αρκεί να απαλλαχθεί από τη μελέτη. – Και τώρα κάπου εδώ χαμογελάς καθώς διαβάζεις τον εαυτό σου μέσα από μια οθόνη. – Έτσι είναι όμως, έχεις μεγαλύτερο οίστρο για να τακτοποιήσεις και το τελευταίο αντικείμενο μες το σπίτι παρά να συγκεντρωθείς να μάθεις το υλικό του μαθήματος που θα εξεταστείς. Αυτή λοιπόν, είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία την πλειοψηφίας των φοιτητών αυτή την περίοδο.

solutions-on-blackboard.jpg

Ωστόσο, επειδή τα περιθώρια στενεύουν, ειδικά όταν πορεύεσαι προς το πτυχίο, οφείλεις πρώτα απ΄όλα στον εαυτό σου αλλά και σε όσους έχουν συνδράμει στην μέχρι τώρα φοιτητική σου πορεία, να καταβάλεις  μία προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Υπάρχουν μερικά tips θα λέγαμε, τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ με κάθε φοιτητή που δυσκολεύεται να πάρει την απόφαση να διαβάσει, ώστε να κάνουμε λίγο πιο εύκολη αυτή τη διαδικασία.

Βάλε πρόγραμμα!

Όχι μόνο για το διάβασμα αλλά για όλα. Πέρα από τις ώρες που θα μελετάς κρίνε αναγκαίο το να ξοδέψεις λίγο χρόνο γι΄εσένα, κάνοντας κάτι που σ΄ευχαριστεί όπως μία βόλτα, το χόμπι σου κ.α.

Φάε σωστά!

Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο από τη σωστή διατροφή, ειδικά όταν πρόκειται να καταναλώσεις σε μεγάλο βαθμό πνευματική και ψυχική ενέργεια. Επέλεξε συχνά γεύματα, πλούσια σε βιταμίνες και απέφυγε τις βαριές τροφές οι οποίες θα σε φουσκώσουν και θα δυσκολέψουν το βαθμό της συγκέντρωσης σου.

Διάβασε το πρωί!

Με σιγουριά θα αναφέραμε πως σπανίζουν οι πρωινοί τύποι στην Ελληνική κυρίως φοιτητική κοινότητα, ωστόσο είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το πρωί ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα κι ας νομίζεις πως με το να σε βρίσκει το ξημέρωμα με το βιβλίο αγκαλιά πράττεις κάτι το αποτελεσματικότερο.

Σίγουρα φίλε φοιτητή, η εξεταστική περίοδος δεν είναι και η καλύτερη φοιτητική περίοδος, όμως είναι στο χέρι μας να την κάνουμε ευκολότερη και να καταφέρουμε το επιθυμητό. Γι’ αυτό λοιπόν, άφησε τα πράγματα του σπιτιού στη θέση τους, ξέχνα το καθάρισμα που το θυμάσαι πάντα παράλληλα με την εξεταστική, αποστασιοποιήσου από τα μέσα και την τηλεόραση και δώσε ώθηση και κίνητρο στον εαυτό σου για το ουσιαστικό κομμάτι αυτής της περιόδου.