10+1 απαραίτητα αντικείμενα που πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο τον χειμώνα!

Η οδήγηση υπό κακές καιρικές συνθήκες πάντα μας αγχώνει πόσο μάλλον αν χρειαστεί να οδηγήσουμε υπό χιονόπτωση ή και να ακινητοποιήσουμε το όχημα μας λόγω παγετού.

Επειδή λοιπόν οι πιθανότητες για όσους οδηγούν συχνά είναι αρκετές κατά την διάρκεια του χειμώνα και πήραμε μια γεύση την προηγούμενη βδομάδα όταν η Ελλάδα μπήκε στην “κατάψυξη” καλό είναι να έχετε πάντα τα εξής αντικείμενα μαζί σας.

  1. Ξύστρα πάγου: Πολλές φορές  λίγο χιόνι που μπορεί να πέσει ή πάχνη που δημιουργείται στο παρμπριζ παγώνει και ο καθαρισμός καθίσταται ανέφικτος χωρίς την ξύστρα.
  2. Οινόπνευμα: Παρότι η ξύστρα βοηθάει στο καθαρισμό του παρμπριζ εάν ρίξετε λίγο οινόπνευμα τότε το παγωμένο χιόνι θα λιώσει και θα καθαριστεί πολύ πιο εύκολα.
  3. Φακός: Θα σας χρησιμεύσει σίγουρα σε περίπτωση που χρειαστεί να βάλετε αλυσίδες ή να κάνετε οποιαδήποτε εξωτερική εργασία μετά τις 17:00 το απόγευμα αφού νυχτώνει νωρίς.
  4. Γάντια εργασίας: Απαραίτητα για όποια εργασία έξω απ’ το αυτοκίνητο. Εξίσου χρήσιμα και τα απλά γάντια γιατί με τις χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορεί κάποιος να δουλέψει ώρα εκτός αυτοκινήτου αν παραστεί ανάγκη.
  5. Νερό: Αφήνετε νερό μέσα στο αυτοκίνητο σας πάντα, σε περίπτωση αποκλεισμού θα είναι απαραίτητο.
  6. Καλώδια ενίσχυσης μπαταρίας: Ένα συνηθισμένο χειμερινό πρόβλημα είναι να σας αφήσει η μπαταρία. Τα καλώδια ενίσχυσης μπορούν να σας βοηθήσουν να βάλετε μπροστά το αυτοκίνητο σας.
  7. Φορτιστή κινητού: Πολλές φορές θα σας απαλλάξει από το άγχος της φόρτισης κινητού.
  8. Φωσφοριζέ γιλέκο ασφαλείας: Ακόμη και την διάρκεια της ημέρας φορέστε φωσφοριζέ γιλέκο όταν παραμένετε έξω από το όχημα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  9. Αντιψυκτικό υγρό: Μπορεί να αποτρέψει πάγωμα κυκλοφορίας των υγρών του ψυγείου ή των υαλοκαθαριστήρων.
  10. Κουβέρτα: Μπορεί να χρησιμεύσει σε όσους κινούνται συχνά εκτός πόλης και είναι πιθανό να ακινητοποιηθούν ώρες στο δρόμο λόγω κακοκαιρίας.

Τέλος, το αυτονόητο αλλά πολλές φορές παραλειπόμενο είναι οι ΑΛΥΣΙΔΕΣ. Ανεξάρτητα εάν έχετε τετρακίνητο όχημα ή χιονολάστιχα όταν το αυτοκίνητο αρχίζει να γλιστράει σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόσφυση. Παρόλο που η τετρακίνηση ή το χιονολάστιχο μπορεί να σας επιτρέψει να πάτε λίγα μέτρα παρακάτω δεν είναι ασφαλής επιλογή γιατί απώλεια πρόσφυσης σημαίνει και απώλεια ελέγχου διεύθυνσης του οχήματος. Επομένως όταν αντιληφθείτε ότι το αυτοκίνητο πατινάρει εκείνη τη στιγμή πρέπει να ακινητοποιήσετε το όχημα και να βάλετε αλυσίδες.